min blogg om företagande och företagsservice

Har ni nya kassaapparater?


skrivet den 24 jul av Stefan, klockan:13:05
Den första juli i år trädde den nya lagen om kassaregister in till fullo. Det innebär att de mesta företagarna som tar emot pengar kontant behöver sprillans nya (och oftast dyra) kassaapparater. De nya kassaapparaterna ska inte kunna manipuleras så att en del intäkter göms, vilket tidigare varit ett stort problem. Skatteverket kör nu efter 1:a juli med hårdhanskarna på och gör oanmälda besök hos företagare. Kan man inte visa upp sin nya kassaapparat kommer en kontrollavgift att tas ut. Innan den 1:a juli var denna avgift på 10 000 kronor men kommer nu att bedömas i varje enskilt fall.

De nya kassaapparaterna (eller certifierade kassaregister som Skatteverket väljer att kalla dem) består av både en kassaapparat och en kontrollenhet. Alla transaktioner sparas i kontrollenheten och bara Skatteverket kan komma åt den loggfil som sparats där.

Syftet med den nya kassaregisterlagen är att gynna konkurrensen inom kontanthandeln och ska plocka bort dem som tidigare riggat sina apparater för att komma undan skatt och på så vis skaffat sig en konkurrensfördel. De största manipulationerna har förekommit i restaurangbranschen där en hel del pengar fifflats bort och stoppats i egen ficka eller använts för att betala svarta löner. Men Skatteverket menar också på att fusket förekommer i andra områden av kontanthandeln.

Företagare som inte berörs av den nya lagen är bland annat de som säljer varor eller tjänster med liten omsättning, inte har någon skattskyldighet, bedriver taxiverksamhet eller säljer varor som berörs av distans- och hemförsäljningslagen.

Relaterad läsning:
Lag (2007:592) om kassaregister m.m.

Just nu värderat 3.1 av 78 människor

  • Currently 3,051282/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kommentarer är stängt